Как предпочитате вашето месо?

Как да приготвите вашето месо с перфектен резултат?

Тази брошура е изработена с помощта на нашите експерти кулинари с цел да ви помогне да извлечете максимума от вашето месо. Ползвайте този гид в избора на най-правилният метод за всяка разфасовка месо. Просто следвайте стъпка по стъпка инструкциите.

Как предпочитате вашето месо?

Степента на изпичане на месото е един от най-важните елементи, за да се насладите напълно на вкуса и сочността на вашата порция. Съществуват шест степени на изпичане, като четири  от тях са най-често прилаганите в практиката.

Може да откриете разликите при различните степени на изпичане по:

  • Вътрешната температура на месото.
  • Външен цвят на месото.
  • Вътрешен цвят на месото.
  • Твърдост на пипане.

Сочност

Всички продукти на ВиВенда от говеждо месо могат да бъдат приготвени в степени rare, medium-rare, medium или well-done.

Ангешкото и телешко месо са подходящи да бъдат приготвени в степени medium или well-done.

Свинското, с изключение на филетата, винаги трябва да е добре изпечено.

Rare (слабо изпечено)

  • Вътрешната температура е 52 ° С
  • При натискане с пръст: Мека структура
  • Месото е кърваво и соковете, които изтичат при разрязване са тъмно червени.

Medium-rare (между слабо и средно изпечено)

  • Вътрешната температура е 57°С.
  • При натискане с пръст: Мека и пружинираща руктура.
  • Месото все още е кърваво в центъра и соковете, които изтичат при разрязване са светло червени.

Medium (средно изпечено)

  • Вътрешната температура е 63°С.
  • При натискане с пръст: Еластична структура.
  • Месото е розово в центъра.

Well-done (добре изпечено)

  • Вътрешната температура е 71°С.
  • При натискане с пръст: Плътна и твърда структура.
  • Месото е с равномерна структура и соковете са бистри.

Как да използвате термометър за месо

Приготвянето на вкусни стекове е по-лесно, когато използвате термометър за месо. Ако термометърът Ви има такава опция, задайте необходимата вътрешна температура и поставете сондата хоризонтално в центъра на месото. Ако не разполагате с подобен темометър, е необходимо да следите температурата, за да знаете кога точно достига желаната от Вас степен. Достигането на зададената температура е гаранция, че месото е постигнало предпочитаната от Вас степен на изпичане.

Ако не разполагате с термометър за месо, може да използвате метода за проверка чрез твърдост на пипане. Както е показано на горното изображение, степените вървят както следва.

За степен rare (слабо изпечено)

Съберете палеца с показалеца, твърдостта на стека трябва да съвпада с твърдостта на възглавничката на палеца.

За степен medium-rare (между средно и слабо изпечено)

Съберете палеца със средния пръст, твърдостта на стека трябва да съвпада с твърдостта на възглавничката на палеца.

За степен medium (средно изпечено)

Съберете палеца с безименния пръст,  твърдостта на стека трябва да съвпада с твърдостта на възглавничката на палеца.

За степен well-done (добре изпечено)

Съберете палеца с малкия пръст, твърдостта на стека трябва да съвпада с твърдостта на възглавничката на палеца.