Печенe на фурна

Препоръчителен метод за средни до големи парчета месо.

Печенето в гореща фурна е традиционен подход за готвене на големи парчета месо. Това е лесен начин за приготвяне на питателни и вкусни ястия за по-голям брой хора. Методът е подходящ за готвене на крехки и висококачествени парчета месо, с тегло около и над килограм и не е препоръчителен за по-жилав тип меса, които се нуждаят от допълнителна обработка за окрехкотяване.

1. Подготовка на месото

Преди да започнете, месото трябва да е размразено. След като го извадите от хладилника, е добре да му позволите да се аклиматизира на стайна температура. За това, преди да пристъпите към готвене, извадете размразеното месо от опаковката му и го подсушете с кухненска хартия. Оставете за около 20-30 минути да се освежи и да добие стайна температура. Това ще помогне месото да се сготви равномерно.

Съвет: Осигурете достатъчно време за размразяване на месото преди готвене. Не бива да го правите чрез микровълнова фурна или други кухненски електроуреди.

2. Загрейте предварително фурната

Загрейте фурната предварително на висок градус. Поставянето на месото във вече гореща фурна има ефект на „запечатване“, което не позволява на естествените сокове да изтекат. След това намалете на по-умерена температура и оставете готвенето да продължи равномерно до края. Овкусяването на месото със сол и пипер трябва да се направи непосредствено преди поставяне във фурната.

Съвет: Винаги овкусявайте точно преди печене, а не предварително. В противен случай солта ще изкара соковете на месото и това значително ще намали неговата сочност.

3. Изпичане до желаната степен

Ако не сте сигурни в готварските си способности използвайте готварски термометър. При по-големите парчета месо температурата продължава да се покачва с 3º-5ºC след като е извадено от фурната. За това внимавайте да не го препечете. Прекомерното изпичане отнема от сочността и крехкостта на месото.

Съвет: Термометрите за месо са лесни за използване и с тяха не ви е нужно да гадаете за степента на изпичане по време на готвене.

4. Оставете месото да отпочине

Когато месото е готово според вашите предпочитания, го извадете от фурната, покрийте съда плътно с фолио и оставете в покой на стайна температура за около 20 минути. Така соковете се разпределят равномерно в цялото парче и то става още по-крехко и ароматно.

Съвет:  По-големите парчета месо трябва да се оставят за по-дълго време (до около 60 минути).

5. Нарязване

За нарязване препоръчваме да използвате голяма дървена дъска и остър неназъбен нож. Така лесно ще можете да филетирате на елегантни слайсове с еднаква дебелина. Режете месото напряко на мускулните влакна, на ленти от около ½ см или по-дебели. По ваше желание ги аранжирайте в поднос за сервиране или в индивидуални чинии.

Съвет: Поставете влажна кърпа под дъската за рязане за да избегнете плъзгането й при рязане.