Задушено

Задушаването е метод, който предполага приготвяне на месото в малко количество течност (вода, бульон, вино или различни комбинации) под капак, при ниска температура във фурна или на котлон. Този процес на бавно готвене е комбинация между печене и запарване, която малко по малко умекотява и окрехкотява месото, помага му да поема от подправките и съставките, които сте подбрали към него, за да имате в резултат вкусно ястие.

1. Подготовка на месото

Преди да започнете, месото трябва да е размразено. След като го извадите от хладилника, е добре да му позволите да се аклиматизира на стайна температура. За това, преди да пристъпите към готвене, извадете размразеното месо от опаковката му и го подсушете с кухненска хартия. Оставете за около 20-30 минути да се освежи и да добие стайна температура. Междувременно, включете фурната да се загрее предварително до 140ºC-160ºC.

Съвет: Ако съчетавате месото със зеленчуци, общото количество зеленчуци, които ще са ви необходими, е равно на около 1/3 от теглото на месото. Опитайте в комбинации с кромид, моркови, домат, картоф, целина и др.

2. Леко запържване за аромат

Загрейте тиган или друг подходящ съд на висока температура. Добавете малко мазнина (може да е зехтин) или намажете месото с нея. Ако ще комбиниране в ястие с варива или за гювеч, използвайте месо на кубчета. Запържете късчетата от всички страни докато добият лек кафеникав цвят, като внимавате да не прегарят. След това извадете месото, поставете го в захлупен съд да изчаква и на негово място запържете леко и зеленчуците.

3. Добавяне на течност

След като запържите зеленчуците, върнете месото обратно при тях. Добавете бульон, вино или комбинация от тях, прибавете подбраните подправки като дафинов лист, пипер на зърна, скилидки чесън на вкус или др. Количеството течност трябва да достатъчно за да покрива от 1/3 до половината на месото. Захлупете и оставете на котлона на умерена температура докато заври.

Съвет: Преценете температурата така, че да не позволите на ястието да завира твърде бързо, тъй като това ще възпрепядства месото да омекне до желаната степен.

4. Процесът на готвене

След като заври, преместете ястието в съд за печене с капак и го поставете в предварително загрятата фурна и довършете готвенето на умерена температура, за достатъчно продължително време. Или оставете да къкри бавно на котлона под капак до готовност. Проверявайте от време на време количеството течност и доливайте по малко, когато е необходимо. В противен случай ястието може да загори.

Съвет: По-добри крайни резултати при приготвяне на задушено се получават, която ястието е довършено на фурна.

5. Проверка на месото за готовност

Времето за готвене зависи както от големината на парчетата месо и така и от характеристиките на вашата печка и съдовете, в които готвите. Най-лесен начин за проверка на месото е с вилица, която се забожда в най-дебелата част на месото. Когато е готово, при пробождане тя трябва лесно да влиза и излиза в него.

Съвет: Не прекалявайте с често проверяване, тъй като всяко отваряне на вратичката на фурната забавя процеса на готвене.