Подходящ метод за приготвяне на парчета месо със средена големина (от 250 г до 1 кг).
При този метод месото първо се запечатва на тиган, на висока температура за кратко, а след това се прехвърля в предварително загрята фурна, да се пече на умерена температура за по-продължително време до готовност. Едно от предимствата е, че при правилно изпълнение запазва много добре естествените сокове на месото, които остават в него, за да бъде истински сочно и крехко. Също така, придава и много апетитен цвят на месото.
1. Подготовка на месото
Преди да започнете, месото трябва да е размразено (осигурете достатъчно време за размразяване, недейте да го правите на микровълнова фурна), а след като го извадите от хладилника, е добре да му позволите да се аклиматизира на стайна температура. За това, преди да пристъпите към готвене, извадете размразеното месо от опаковката му и го подсушете с кухненска хартия. Ако е повече от едно парче, отделете ги едно от друго и оставете за около 20 минути месото да се освежи и да добие стайна температура.
Съвет: Винаги позволявайте преди готвене месото да подиша и да се аклиматизира на стайна тампература, това помага за равномерното изпичане и гарантира по-задоволителни крайни резултати.
2. Загрейте предварително фурната и тигана
Загрейте предварително фурната на 180°C, като поставите вътре и тавичката, в която после ще печете. Докато се загрява фурната, включете колтона на висока степен, поставете тиган и изчакайте хубаво да се нагорещи. В него добавете мазнина (ако предпочитате може да е зехтин) или пък намажете с нея добре месото у запържете за кратко от всички страни, докато добие лек златист цвят. Този подход подобрява вкусовите качества и вида на месото.
Съвет: Винаги подгрявайте съда за печене предвавително, в противен случай се нарушава температурния преход и се удължава времето за готвене.
3. Процес на печене
След краткото запечатване от всички страни, следва момента, в който трябва да овкусите месото с малко сол и пипер (недейте да го правите предварително, тъй като солта може да изведе соковете на месото, които целим да се запазят). След това го преместете внимателно върху оребрена тавичка за печене и го поставете във вече загрятата фурна. Настройте градусите и индикаторите, на които ще продължите да готвите, според спецификите на вашата печка, но недейте да използвате вентилатор. Внимавайте да не препечете ястието, защото това намалява от сочността и притъпява вкусовите качества на месото.
Съвет: По време на печенето не отваряйте често вратата на фурната, тъй като топлината излиза, температураният баланс се нарушава и процесът на готвене се удължава. За по-лесна проверка на месото е подходяща употребата на термометър за месо.
4. Оставете изпеченото месо да отпочине за кратко
След като извадите месото от фурната, покрийте добре с фолио и оставете да отпочине на стайна темпераура за 15-20 минути. Бавното готвене във фурнат позволява на соковете да циркулират по време на печенето, когато го оставите да отпочине, вие давате възможносте те да се разпределят равномерно и така месото остава крехко, още по-вкусно и сочно.
Докато изчаквате, можете да подготвите гарнитурата, която сте избрали или да направите соса, с който сте решили да придружите печеното.
Съвет: Ако гостите ви закъсняват, можете да поддържате за известно време месото топло във фурната, но на не повече от 60ºC. В противен случай рискуването да продължи готвенето и да препечете ястието.
5. При сервиране на месото
Когато сервирате месото, е важно да изберете и правилните прибори. Ножовете за стекове трябва да бъдат остри и неназъбени, за да мога да правят гладки и елегантни разрези.